中部大学

教員情報

廣岡 慶彦 HIROOKA Yoshihiko (Yoshi)

生年 昭和28年
出身 神戸
職名 教授
所属 工学部 創造理工学実験教育科
大学院 工学研究科 創造エネルギー理工学専攻
工学部 宇宙航空理工学科
最終学歴 大阪大学大学院工学研究科原子力工学専攻博士課程修了
学位 工学博士(大阪大学)
所属学会・役職 プラズマ核融合学会
アメリカ原子力学会
専門分野 プラズマ・核融合理工学
研究テーマ 磁気・慣性閉じ込め核融合炉に於けるプラズマ―壁相互作用
授業科目 大学院「原子力工学特別講義」、「技術英語特別講義A・B」、工学部「創造理工学実験1・2」、「創成工学‐B」

著書および訳書

廣岡慶彦(著)「理科系のための学会・留学英会話テクニック」朝倉書店(刊), 2013年(中部大学大学院「技術英語特別講義―A, B」テキスト)

廣岡慶彦(著)「理科系のための入門英語プレゼンテーション(CD付き改訂版)」朝倉書店(刊), 2011年

廣岡慶彦(著)「英語科学論文の書き方と国際会議でのプレゼン」 研究社(刊), 2009年 (中部大学大学院「技術英語特別講義―A, B」テキスト)

学術論文、評論

Y. Hirooka et al. "Conference report on the 1st US-Japan workshop on power and particle control by liquid metal plasma-facing components in a steady state magnetic fusio DEMO reactor", Nucl. Fusion 69(2020)017001.

Yoshi Hirooka and Hailin Bi, "A review of recent studies on particle recycling from liquid metals with/without convection under plasma bombardment", IEEE trans. Plasma Sci. 47(2019)915-923.

Y. Hirookka et al. "A review of the present status and future prospectus of the application of liquid metals for plasma- facing components in magnetic fusion devices", Fusion Sci. Technol. Vol.68(2015)478-483.

Y. Hirooka et al. "Formation of carbon allotrope aerosol by colliding plasmas in an inertial fusion reactor", Nucl. Fusion Vol.54(2014)022003(6pp).

講演、シンポジウム、学会発表

Yoshi Hirooka, "A reveiw of laboratory studies on innovative PFCs at NIFS and the future experiments at Chubu Univ." (Invited talk at the 1st US-Japan workshop on Power and Particle Control in a Steady State Magnetic Fusion DEMO Reactor by Liquid Metal Plasma-Facing Components", Princeton Plasma Phys. Lab. Mar. 11th~13th, 2019)

Yoshi Hirooka, "A review of recent studies on particle recycling from liquid metals with/without convection under plasma bombardment (invited talk at the SOFE-Symposium for Fusion Engineering, Shanghai 2017)

Yoshi Hirooka et al. "A review of the present status and future prospectus of the application of liquid metals for plasma- facing components in magnetic fusion devices" (invited talk at the ANS-American Nuclear Society TOFE-Topical meeting of Fusion Engieering, Anahiem 2014)