中部大学

出身 愛媛県
職名 准教授
所属 工学部 創造理工学実験教育科
最終学歴 総合研究大学院大学大学院数物科学研究科・核融合科学専攻修了
学位 博士(理学)
所属学会・役職 プラズマ・核融合学会
原子衝突学会
日本原子力学会
専門分野 プラズマ分光
研究テーマ 衝突輻射モデルの構築
授業科目 創造理工学実験I・II、創成工学B、微分積分学II
共同研究キーワード プラズマ分光モデリング、プラズマ素過程

学術論文、評論

I. Murakami, N. Yamamoto, H.A. Sakaue, S. Morita, D. Kato, T. Kato, "Plasma diagnostics by the intensity ratios of emission lines of Fe ions and recommended excitation rate coefficients", ATOMIC AND PLASMA-MATERIAL INTERACTION DATA FOR FUSION, 17, 129 (2017)

H. A. Sakaue, D. Kato, N. Yamamoto, N. Nakamura, I. Murakami, "Spectra of W19+-W32+ observed in the EUV region between 15 and 55 Å with an electron-beam ion trap", Physical Review A92, 012504 (2015).

S. Fujioka, H. Takabe, N. Yamamoto, D. Salzmann, F. Wang, H. Nishimura, Yutong Li, Quanli Dong, Shoujun Wang, Yi Zhang, Yong-Joo Rhee, Yong-Woo Lee, Jae-Min Han, M. Tanabe, T. Fujiwara, Y. Nakabayashi, Gang Zhao, Jie Zhang and Kunioki Mima, "X-ray astronomy in the laboratory with a miniature compact object produced by laser-driven implosion", Nature Physics advanced online publication, 18 October 2009 (doi:10.1038/nphys1402)

N. Yamamoto, T. Kato, H. Funaba, K. Sato, N. Tamura, S. Sudo, P. Beiersdorfer and J. K. Lepson, "Measurement and modeling of density-sensitive lines of Fe XIII in the extreme ultraviolet", Astrophysical Journal 689, 646 (2008).

N. Yamamoto, T. Kato and F. B. Rosmej, "Opacity free and space resolved x-ray diagnostics based on satellite lines near H-like Lyα of highly charged ions", Journal of Quantitative Spectroscopy and Radiative Transfer 96, 343-361 (2005).